"Censur er et grimt ord - også selvcensur.", begynder Therese Hansen et indlæg på sin blog - og hvor jeg dog hader det lille ord "selvcensur".

Det er et typisk eksempel på værdiladet nysprog, der signalerer en noget nedladende holdning til at i sin opførelse tage hensyn til andre mennesker af rent moralske grunde. Hvornår var det at vores højt besungne ytringsfrihed næsten blev til en ytringspligt, hvor man nærmest er forpligtet til ikke at tage hensyn til andre mennesker og grupper?

Det er måske lidt synd at slå ned på Therese, for hun taler faktisk for at tage hensyn. Men når hun konkluderer at "lidt selvcensur måske er på plads engang imellem", græder jeg en lille tåre. For nej, censur og hensynstagen er ikke to sider af samme sag. Vi skal ikke acceptere at moral og hensyn bliver opfattet på niveau med censur og undertrykkelse. Sig fra over for denne sproglige værdimanipulation!