Jeg kan godt lide fester med et vist intellektuelt indhold. Istedet for den sædvanlige dunk-dunk-dunk musik, så kunne man jo tage og spille et lille spil. Vi har to spillere Alice og Bob, der skal spille en række runder. I hver runde vælger de hver især mellem at sige 'interesseret' eller 'ikke interesseret'. Hvis begge vælger interesseret får de begge 1 point, hvis de begge vælger ikke interesseret får de begge 0 point og hvis de vælger forskellig få den interesserede -1 point og den ikke-interesserede 0 point. Spillet fortsætter til begge vælger ikke interesseret.

Ok, det virker meget enkelt; lad os gøre noget ved det. Vi beholder valget interesseret/ikke-interesseret, men tilføjer et nyt valg: spille med/ikke spille med. Det vil sige at Alice og Bob hver har 4 valgmuligheder. Slutbetingelsen bliver nu at begge to vælger ikke interesseret og spiller ikke med. Pointgivningen er den trivielle udvidelse af ovenstående (kan I høre jeg vifter med armene), men selvfølgelig giver det flest minuspoint at været interessert og spille imod en der er uinteresseret, men spiller med alligevel.

Nu er det jo ret usocialt at sidde to mennesker og spille alene, når der er en hel fest. Så Carol kommer og spiller med. Nu skal Bob spille mod Alice og Carol samtidigt, men i hver runde kan Bob kun vælge 'spille med' en gang. Pointmatricen skal lige tweakes lidt, så Alice får lidt minuspoint hvis hun vælger interesseret og Bob vælger at spille med hos Carol og omvendt.

Når Dave kommer, spiller han mod Alice og Carol på samme måde som Bob gør. Og lige som med pigerne får drengene nu lidt minuspoint hvis en af pigerne de er interesseret i 'spiller med' hos den anden. Når vi først er fire spillere er det let nok at udvide med resten af festen.

Nåja, og så spilles spillet gerne under indtagelse af alkohol (hvis man i en runde vælger 'spiller ikke med' over for alle modspillere tager man en øl, en drink eller et shot) og sammen med den sædvanlige dunk-dunk-dunk-musik.

Det kunne være at jeg skulle læse lidt op på spilteori inden jeg skal til fest næste gang.

(Og ja, jeg ved godt at prisoner's dillema kun har to valgmuligheder og en lidt anden pointgivning end første runde. Men prisoner's dillema er arketypen på spilteori...)

Update: Nej, det er ikke særlig originalt. En googlesøgning på 'game theory dating' finder mange spændende hits, men af en eller anden grund overså jeg XKCD - den evige kilde til nørderi og kærlighed...