Hos Computerworld spørger Kenneth Geisshirt om "fem stykker software som har betydning for dit arbejde eller din fritid.". Nu vil jeg til en hver tid påstå at jeg har glemt min konto på CW's debatsystem, så derfor kommer mit svar her (selvom CW nok ikke reagerer på trackbacks):

  1. ssh
  2. screen
  3. vi
  4. perl
  5. GNU coreutils

ssh

Langt det meste af min computertid foregår over ssh til andre computere end lige den jeg sidder ved. Privat ssh'er jeg til min hjemmeserver ude i skabet og på arbejde har vi en lang række servere jeg arbejder på.

screen

Lige dele sund for nuft og gammel vane, så er screen det første program jeg kalder næsten hver gang jeg lige har ssh'et til en maskine. På min hjemmeserver har jeg en fast screen-session kørende med nogle standard-programmer og ellers for at være uafhængg af netværksproblemer (den gamle vane). Og ja, jeg kender sikkerhedsproblematikken.

vi

Helt konkret i inkarnationen vim. Jeg er gammel emacs-bruger, men fik på et tidspunkt smag for at have noget lettere i værktøjskassen. Jeg læser dog stadigvæk mail og news med gnus, men jeg bruger viper-mode!

perl

Det er ikke nødvendigvis et æstetisk pænt sprog og det er ikke nødvendigvis det der er lettest at skrive pæn kode for en novice. Men perl får opgaven løst, hvilket giver mig mere tid til at diskuterer hvad der er et pænt sprog og hvad der er pæn kode.

GNU coreutils

Selv med perl er der mange opgaver hvor jeg lige smider noget shell scripting sammen. Så er unix standardværktøjerne uundværlige. Jeg er ikke specielt meget GNU-fanboy, men jeg vil godt have noget der kan lidt mere end hvad SUSv3 beskriver.