Jeg har et stykke tid brugt Beryl på min maskine på arbejde. Jeg er lidt ligeglad med "pop og gejl", men eftersom jeg derhjemme sidder med en iBook der kører OS X, er jeg blevet lidt vant til at bruge Apples Exposé-funktion hvor man kan zoome ud og se alle ens vinduer på en gang.

Men det viser sig at jeg bruger min hjemmemaskine og min arbejdsmaskine meget forskelligt. På arbejde logger jeg ud og slukker maskinen hver dag mens jeg der hjemme bare klapper den sammen og lader den gå i sleep-mode. Det vil sige at jeg danner mig ikke det overskud af vinduer hvor jeg har brug for Exposé.

Jeg er lidt ligeglad med "pop og gejl" bare fordi det ser sejt ud. Efter at have brugt Beryl savner jeg lidt flere funktionelle features. Min desktop er ret rå: Vinduer men en enkelt ramme omkring, ingen paneler og ingen menuer og 7 workspaces. Jeg har nogle genvejstaster til xterm'er i forskellige størelser og det er stort set det. En mulighed jeg så var at istedet for at have xmms og gaim på workspace 1, så kunne jeg gøre den transparente og have den diskret på alle mine workspaces; men Sticky vinduer er svært - der er i hvert fald ingen der svare på sslug-teknik og min google-fu rækker ikke til konkrete svar.

"Wobbly windows" giver måske en mere glidende håndtering af at flytte vinduer. Men der er et minus: Det tog mig lang tid at se at jeg rent faktisk have vinduer der "klistrede" til hinanden og til kanten af skærmen. Jeg er stadigvæk ikke helt god til at få vinduer til at sidde pænt sammen.

Den meget synlige ting ved Beryl er og bliver "kuben". Det er meget muligt at den giver et størrer overblik over hvad man har på de forskellige workspaces, men jeg er ret konsekvent med at lægge kommunikation på workspace 1, en browser på workspace 2, aktive opgaver på 3 og 4 og batch-ting på workspace 7. Jeg ved hvor mine vinduer er...

Der er en lille ting der irriterer mig ved kuben. Jeg er tilsynelig hurtigere til at skifte workspace og vindue end kuben er. Ofte har jeg helt styr på hvilket vindue der bliver aktivt når jeg skifter over på en ny workspace og begynder derfor at arbejde længe før kuben har snøvlet sig færdig. Er det muligt at få Beryl til at skifte fokus tidligere i processen eller skal jeg bare skrue op på hastigheden?

Min umidelbare dom over Beryl er at det er meget gejl og indtil videre forholdsvis lidt funktionalitet. Personligt synes jeg ikke at beryl giver mig nogen ny funktionalitet - endnu. Når Beryl på et tidspunkt stabiliserer sig med den nuværende basisfunktionalitet, så har jeg dog en forhåbning om at der er nogen der vil bruge det til at tænke innovation over hvordan vi bruger vores desktop.

For halvanden måned siden henviste Peter Toft i et blogindlæg til et andet 3D-miljø ved navn Metisse. Ud fra videoen virker det langt mere innovation i forhold til hvordan vi bruger den grafiske brugergrænseflade.